Het Natuurlijk Genot

Onze ecotuin

Onze ecotuin: een tuin om van te genieten, van te proeven,
in te spelen en uit te leren, …

Onze ecotuin is aangelegd volgens de principes van de permacultuur en wordt volgens diezelfde principes onderhouden. Er wordt een ecosysteem gecreeërd met daarin een gesloten kringloop waarbinnen de natuurlijke grondstoffen zo veel mogelijk worden gebruikt en herbruikt.

Er zijn 3 ethische principes van de permacultuur: zorg voor de aarde, zorg voor de mens, en deel de weelde.

De focus voor de verschillende functies ligt hier voornamelijk op het produceren en verwerken van fruit, het ontvangen van gasten in de B&B, het voorzien van workshops en werkruimtes, educatie en verbinding.

“Onze tuin is een ecosysteem met een gesloten kringloop.
We gebruiken en hergebruiken zoveel mogelijk de natuurlijke grondstoffen”

Een doordacht ecologisch concept

Landschapsarchitecte Katinka T’Kindt maakte het ontwerp van onze ecotuin die is opgebouwd uit verschillende zones. Ongeveer de helft van de oppervlakte is graasweide voor onze boerderijdieren. Hierop kunnen onze pony’s, schaapjes, geitjes en kippen naar hartelust grazen en spelen. De dieren zijn makkelijk benaderbaar vanuit de tuin.

Er werden tal van hoog- en halfstamfruitbomen aangeplant. Naast de klassiekers (appels, peren, pruimen, noten, kersen) komen ook niet alledaagse soorten aan bod. Er zijn ook amandel-, perzik-, appelpeer-, kweepeer-, moerbei- en mispelboompjes aangeplant.

Ook werd een zone met kleinfruit voorzien. Hier werden rode en witte aalbessen, braambessen, stekelbessen, blauwbessen en frambozen aangeplant.

De oogst van het (klein-)fruit zal verwerkt worden tot confituur, fruitsap, … of vers aangeboden worden aan onze gasten.

In de ecotuin werd een zone gecreeërd waar de insecten naartoe gelokt worden dmv specifiek gekozen planten. In het insectenhotel wordt nest- en schuilruimte voorzien voor diverse insectensoorten. Deze vlinders en insecten zorgen voor de bestuiving van onze bloemen en planten, en ook voor de natuurlijke bestrijding van vb.bladluizen.

Rond de terrassen werd de beplanting zo gekozen dat deze de muggen  op een afstand houden.

In een andere zone worden de vogels gelokt door struiken die heerlijke bessen dragen.

Een ander belangrijk thema in de tuin zijn kruiden. Op en rond de kruidenspiraal staan een resem kruidensoorten aangeplant volgens hun ideale groeiplaats: hoog is droog,de lager aangeplante kruiden verdragen meer vocht.

De centrale zone in de tuin wordt onderhouden door kippen en eenden.

In een volgende fase worden nog verhoogde plantvakken aangelegd waarin in ieder vak kruiden zullen aangeplant worden volgens hun werking en toepassing (bloedsomloop, spijsvertering, ademhaling, …)

In de tuin kunnen dan geleide wandelingen georganiseerd worden.

Dan blijft er nog een belangrijk aandeel gazon over waar sport en spel centraal staan. Men kan petanque spelen, ravotten op de speelheuvel, of rondjes lopen over de verschillende wandelpaden.